Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и кметът

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и кметът
Коментари Харесай

След остри реплики: Шишков и Фандъкова все пак провериха жълтите павета

Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков и кметът на София Йорданка Фандъкова направиха взаимна ревизия на жълтите павета заради некачествения ремонт и наложилото се пренареждане след него. 
Още по темата


Проверката бе инициирана от министъра, а първоначално й бяха разменени остри реплики и взаимни обвинявания.

Иван Шишков изрази неодобрение, че към момента няма софтуерно решение по какъв начин ще бъде приключен ремонтът, а от своя страна Йорданка Фандъкова съобщи, че секторът, в който се намират, съставлява 1,5 % от целия план и цената му е 204 хиляди лв., като нито един лев от тези пари не са платени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фандъкова посочи, че " жълтите павета " в сектора пред Народното събрание са били подредени безобразно и би трябвало да бъдат пренаредени.

" Ще бъде платено, когато всички сме сигурни, че работата е свършена качествено. Тя ще бъде свършена, когато е признат методът от Националния институт за културни полезности и когато времето разреши. След няколко дни чакаме да се става студено, да вали и сняг ", добави тя.

 Снимка: Bulphoto

Столичната кметица обаче упрекна районния министър, че 2 дни не й е отговарял какво постанова затварянето на придвижването в центъра, по кое време и какъв сектор касае това. Тя настоя да научи и каква е концепцията за инспекцията. 

" Виждам, че се пробвате да водите диалога, може би по този начин сте привикнала. Целта на инспекцията е, знаете имахме среща, през декември поехте ангажимент да внесете изясненост за технологията на жълтите павета, не я получихме. От Министерство на регионалното развитие обаче получихте удължение на периода от 6 месеца. Мен ме тормози един път като министър, тъй като европейските средства минават през министерството, и повторно като софиянец. Трябва да свършим работа. Не получихме отговор за технологията ", отговори й арх. Шишков.

 Снимка: БТА

Според районния министър няма място за повече отсрочване на крайния период. Йорданка Фандъкова обеща да не се вършат повече взаимни отстъпки. Тя изясни, че е основана експертна група, която да направи спомагателна инспекция и пренареждането на настилката да бъде стабилно.

" В рамките на коледните празници София бе много празна, времето бе ужасно, и го изтървахме. След като изтървахме тези 15 дни, които ни бяха подарени, да забележим в градивен разговор по какъв начин е допустимо да се в профил този проблем. Мисля и вие нямате решение ", каза още министърът на районното развиване.

Боян Делчев от компанията реализатор сподели, че е нямало пътна основа. Той посочи, че могат да изпълнят това, което им е заложено, само че не са архитект.

Беше изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко придвижване, добави Делчев и акцентира, че придвижването е доста по-тежко от това, което е планувано. По думите му се работи по нова технология. Пясъчната основа е еластична и няма по какъв начин да чакаме тя да задържи паветата по този начин, че те да не мърдат, сподели още Делчев.

По време на инспекцията стана ясно, че до края на другата седмица работната група от специалисти ще съобщи в Столичната община отчет. В него ще се покаже какви са грешките при реденето на павета в столицата и по какъв начин би трябвало да се оправят те. Един от тях е обвързван с фугите.

 Снимка: Bulphoto

" Би трябвало фугите сред паветата да бъдат сред 3 и 5 милиметра, а те са някъде повече от 15 милиметра. Ние сме създали лабораторен опит. От него излиза наяве, че с изключение на потребление на дребната широчина на фугата, е хубаво да заздравим и пясъчната основа изпод с доста стандартен тип водоразредима смола. Това ще го създадем и на процедура стига атмосферните условия да го разрешават. В страните, където са употребявани тези павета като Австрия и Унгария - като пътни настилки за градски условия те са безусловно отстранени ", сподели проф. доктор инж. Димитър Назърски, представен от bTV.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР